Polyurea Teknik Şartnamesi
admin | Posted on |
Polyurea Teknik Şartname
Polyurea‘da diğer zemin kaplama ürünleri ( epoksi) gibi zemine yapışması için uygulama şartları benzerlik taşımaktadır. Bunun için zemine kaplama öncesi yapılacak alanların yüzeylerde toz, kir, yağ, nem ve zayıf parçacıkların kaldırılması ve tesviye edilmesi için hazırlık uygulama şartlarını aşağıdaki gibi açıkladık.
Zemin Hazırlık
Polyurea Kaplama yapılacak olan yüzeyler her türlü yağ ve kirden arındırılmalıdır. Yapılacak kaplamanın kalıcılığı açısından; betonda olabilecek gevşek tabaka (letans) yüzeyden alınmalı ve kaplama için uygun bir yüzey oluşturulmalıdır. Bu işlem için değişik yöntemler olmakla birlikte, homojen yüzey oluşturma ve en efektif netice için shot blaster (Blastrac) tercih edilebilir, yüzey durumunda göre diğer yüzey hazırlık metotları da seçilebilir. Ortamda toz oluşumunu minimumda tutmak amacıyla, endüstriyel süpürge kullanılacaktır.
Kaplama yapılacak mahallerde mevcut su sızıntılarının önlenmesi, kaplama süresince bu bölgelere su sızıntısının olmayacağının güvence altına alınması gereklidir. Ayrıca kaplama alının bulunduğu bölge ya da bölmeye toz kir vb kontaminantların ulaşmaması da gerekli tedbirlerin alınması ile sağlanmalıdır.
Beton Özellikleri
Uygulama öncesi, beton mukavemeti ve neminin kontrol edilmesi gerekmektedir. Betonun kopma mukavemetinin en az 15 N/mm², basma mukavemetinin en az 25 N/mm² ve beton içindeki bağıl nemin de en fazla %4 olması gerekmektedir. Uygulama esnasında hava sıcaklığının en az 15º C, ortamdaki bağıl nemin en fazla %80 ve beton sıcaklığının havanın çiğlenme noktasından en az 3º C yukarıda olması gerekmektedir.
Epoksi Astar Uygulama
Bu koşulların sağlanması ile birlikte polyurea kaplama öncesi zemin yüzeyleri tozdan ve kirden arındırılarak Epoksi Esaslı Beton Emprenye Astarı ile m2’de ortalama 0,250 kg olmak şartıyla yüzeylere rulo veya airles makine yardımı ile uygulanır. Epoksi emprenye astarının yüzeyine aynı süre içerisinde epoksi astar da oluşacak hava kabarcığını önlemek ve pürüzlü yüzey elde etmek için ortalama m2’de 0,500 kg silis kumu serpilir.
Polyurea Uygulama
Kuruyan epoksi astar sonrası yüzeydeki yapışmayan silis kumları endüstriyel vakum yardımı ile temizlenir, kaplamanın uygulaması için oranlıyıcı hidrolik makinelerin hazır hale getirilmesi sonrası, makine diizosiyanat ( prepolimer) ve polmain makine ısıtıcıları ortalama 75 derece ısıtılarak zeminlere m2’de ortalama 2 kg gelecek oranda püskürtme işlemi yapılır.
Teknik Özellikleri
Polyurea genel fiziksel yapısı 100% katı solvent içermeyen aromatik, çift komponentli sprey olarak metal, beton, ahşap ve diğer önerilen yüzeylere uygulanabilen esnek yapılı modifiye bir ürün olmasıdır.
Hızlı jelleşmesi sayesinde -30 ºC’lik ortam ısısına kadar uygulama yapılabilir. Uygulama esnasındaki hava sıcaklığı ve nem oranı uygulama sonucunu etkilemez. Sağlıklı bir uygulama için yüzey nem oranının %5’in altında olması gerekir. Polyurea hızlı kürlenen ve dokunma kuruma süresi 30 saniyeden az, kopma anında uzaması % 400 olup esnek yapıda, Shore 55-90 D sertlik derecesine sahiptir. Kopmadaki gerilme mukavemeti (N/mm2 ) 15 olup, yırtılmanın yayılma direnci [N/mm] 4.5 tir. Su buharı geçirimi ise, gr/m2 .saat 0.8 özellikler elde edilmektedir.
İlgili Ürünler
- MasterSeal M811 Polyurea
- Saf Polyurea
- MasterSeal M251 Poliüretan
- MasterSeal M 640 Tek Bileşenli Poliüretan Membran
- MasterSeal M 800 Conipur Poliüretan Su Yalıtımı
Bir cevap yazın